"To κοριτσάκι με τα σπίρτα" του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People-IBBY) το 1966, με σκοπό να “τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία”. Ημέρα για τον εορτασμό, επελέγη, η ημέρα γενεθλίων του σπουδαίου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805).
Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα τεκμήριο αφιερωμένο στον γνωστό και πολυμεταφρασμένο Δανό συγγραφέα.
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Η εποχή των εικόνων» είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο Δανό παραμυθά. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου ταξιδεύει στη Δανία και επισκέπτεται το χωριό ‘Οντενσε, στο οποίο γεννήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Το πρώτο μέρος της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο Μουσείο “Χανς Κρίστιαν Άντερσεν” που στεγάζεται στο σπίτι στο οποίο γεννήθηκε. Μέσα από τη συνέντευξη με τον Διευθυντή του Μουσείου Ejnar Askgaard, παρουσιάζεται η ζωή, η προσωπικότητα, αλλά και το έργο του μεγάλου Δανού παραμυθά, με στόχο να προβληθεί μια λιγότερο γνωστή πλευρά του, αυτή του καλλιτέχνη, του ποιητή, αλλά και δημιουργού υπέροχων σχεδίων, χαρτοκοπτικών και κολλάζ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης γίνεται λόγος για τα παιδικά του χρόνια, την φιλοδοξία του για μια καριέρα στο θέατρο που δεν ευοδώθηκε, την έκδοση του πρώτου του βιβλίου σε ηλικία δεκαεπτά ετών-χάρις στο οποίο κατάφερε να σπουδάσει. Σχολιάζονται οι έννοιες της φτώχειας και της αδικίας στα έργα του, γίνεται αναφορά στη μόρφωσή του, καθώς και στα ταξίδια που πραγματοποίησε, με ιδιαίτερη αναφορά στο ταξίδι του Άντερσεν στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται εκτενής λόγος ακόμα για την εικονογράφηση των έργων του Άντερσεν, καθώς και για τα σχέδια και τις χαρτοκοπτικές του, ενώ σχολιάζεται ο τρόπος γραφής των παραμυθιών του. Στη συνέχεια, περιηγούμαστε στο χώρο του μουσείου.
Παρουσιάζονται χαρακτηριστικά παραδείγματα του καλλιτεχνικού του έργου, όπως χαρτοκοπτικές (που χρονολογούνται στα μέσα του 19ου αι.), τα σχέδια που φιλοτέχνησε, καθώς και κάποια αντικείμενα. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ν.Δανίας και Διευθυντής του Κέντρου Hans Christian Andersen Johan de Mylius αναφέρεται στην ανάγκη ανατροπής της καθιερωμένης εικόνας του Άντερσεν ως συγγραφέα μόνο παιδικών έργων και υπογραμμίζει τις σημαντικότερες ιδέες που κυριαρχούν στα έργα του και τέλος, η γλύπτρια Lotte Andersen μιλά για το έργο της “Τοσοδούλα” που απεικονίζει το ομώνυμο παραμύθι.
Οι συνεντεύξεις πλαισιώνονται από αποσπάσματα γνωστών παραμυθιών του ‘Αντερσεν, πλάνα από την έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκε το 2005 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννησή του Άντερσεν, καθώς και χριστουγεννιάτικες εικόνες από το χωριό του Όντενσε.
Σκηνοθεσία: Αννίτα Κουτρούλη
‘Ετος παραγωγής: 2006
Ημερομηνία προβολής της εκπομπής: 28/12/2006
https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/pagkosmia-imera-paidikoy-vivlioy-2-aprilioy/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.