Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Βιβλία σε Ρόδες

Μετά από αίτηση του σχολείου μας, ήρθε η πρώτη βαλίτσα με βιβλία για το 
Πρόγραμμα "Βιβλία σε Ρόδες". 

Η βαλίτσα περιείχε βιβλία με θέμα "Τα Δικαιώματα"

Η αίτηση έγινε για τους μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης, έτσι ώστε αυτά τα βιβλία να διαβαστούν από τα παιδιά, στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, αλλά και στο πλαίσιο του Προγράμματος το οποίο υλοποιείται στην τάξη, με θέμα 
"Λέω όχι στη Βία και τον Εκφοβισμό" (ΕΨΥΠΕ).

Τα παιδιά, αφού διάβασαν βιβλία της επιλογής τους, μίλησαν για το βιβλίο που διάβασαν, παρουσίασαν την πλοκή του στους/στις συμμαθητές/τριές τους, ανέλυσαν τους λόγους που τους άρεσε ή όχι το βιβλίο, και με επιχειρήματα πρότειναν ή όχι το βιβλίο και στα υπόλοιπα παιδιά. 
Μετά την παρουσίαση, γινόταν συζήτηση μέσα στην τάξη η οποία αφορούσε στο πνεύμα και στην υπόθεση του κάθε βιβλίου.

“Τα  ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ"  είναι  ένα  πρωτοποριακό  πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων.
"Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ" ενθαρρύνουν  τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο,  να αναγνωρίσουν  τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρει  την επιλογή  να δανειστούν  βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι  την προσωπική τους αναζήτηση, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί  το ενδιαφέρον  να διαβάσουν το  άλλο. Ετσι, σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές  προσεγγίσεις και  πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές και αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.


"Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ" φθάνουν στο σχολείο μέσα σε ένα σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. 

Παραμένουν στη σχολική τάξη επί τέσσερεις εβδομάδες, ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για παράλληλες δράσεις 
”.
Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.