Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Η Σοφία Ρομπόλη, διερμηνέας νοηματικής γλώσσας, στο σχολείο μας

Η Σοφία  Ρομπόλη δουλεύει ως διερμηνέας νοηματικής γλώσσας . 

Κάθε μέρα, μιλάει με σιωπές σε χιλιάδες ανθρώπους. 

 "Τι κάνει ένας διερμηνέας νοηματικής; Τα πάντα, από γεννήσεις μέχρι κηδείες. Το δελτίο στη νοηματική είναι ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της δουλειάς. Η πραγματική μας δουλειά δεν είναι το γυαλί, αλλά ο δρόμος: τα σπίτια, τα ιατρεία, τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά τμήματα, τα δικαστήρια, οι φυλακές, το Αλλοδαπών. Νύχτες, πρωινά, μεσημέρια, βράδια….

Στο βιογραφικό της γράφει πως σπούδασε Ψυχολογία. Στη διάρκεια της πρακτικής της, στο Δρομοκαΐτειο, συνάντησε κάποιον κωφό, ο οποίος δεν είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας. «Σκέφτηκα να μάθω τη νοηματική για να μπορώ να συνεννοούμαι στοιχειωδώς μαζί του, νομίζοντας πως λίγοι μήνες θα μου ήταν αρκετοί. Λάθος. Οι σπουδές της νοηματικής διαρκούν τέσσερα χρόνια μέχρι να πάρεις δίπλωμα επάρκειας γλώσσας και μετά άλλα δύο με τρία χρόνια για να μάθεις τη διερμηνεία. Ξέρεις, η νοηματική είναι ζωντανή και εξελισσόμενη γλώσσα. Έχει δικό της συντακτικό, δική της γραμματική, δικό της -πολύ πλούσιο- λεξιλόγιο που αλλάζει διαρκώς".

Μια διερμηνέας νοηματικής γλώσσας είναι, λέει, 

μια γέφυρα για το «σιωπηλό βασίλειο» των κωφών. 

Ή μάλλον όχι και τόσο «σιωπηλό». 

Η Σοφία Ρομπόλη ξέρει καλά πως η σιωπή είναι γεμάτη λέξεις –

 γι΄ αυτούς τουλάχιστον, που θέλουν να τις ακούσουν". 

H Σοφία Ρομπόλη θα επισκεφτεί την ΣΤ΄ Τάξη του σχολείου μας και θα μας μιλήσει για τη Νοηματική Γλώσσα, ως ένα μέσο επικοινωνίας και ως ένα όπλο κατά των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων σχετικά με ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε δυσκολία. 

Όταν καταλαβαίνουμε τη δυσκολία, καταλαβαίνουμε και την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου. Επικοινωνούμε με επιτυχία. Είμαστε οπλισμένοι με εν - συν - αίσθηση! 

"Δεν είναι απαραίτητη η προφορική επικοινωνία για να επιτευχθεί ενσυναίσθηση.  Η ενσυναίσθηση μπορεί να επιτευχθεί, μέσω του συνδυασμού της οπτικής και ηχητικής παρατήρησης ενός ατόμου, της γενικότερης γλώσσας του σώματος και της παρουσίας των εκφράσεων".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.